فهرست مطالب

نشریه دانش زیستی ایران
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه جهانی، ملیحه جهانی*، سارا سعادتمند، هما محمودزاده، رمضانعلی خاوری نژاد صفحات 1-22
    مقدمه
    نانوذرات اکسید سریوم (CeO2 NPs)، بعنوان یکی از پرکاربرد ترین نانوذرات در دنیا می باشند و برهمکنش آن ها با اکوسیستم غیر قابل اجتناب است.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی تغییرات ساختاری و فراساختاری در برگ گیاه همیشه بهار تحت نانوذرات CeO2 بود.
    مواد و روش ها
    بذرها در گلدان ها تحت شرایط گلخانه ای کاشته شدند و بعد از دو هفته، گیاهچه ها با نانوذرات CeO2 (0 و 3200 میکروگرم بر میلی لیتر) بصورت اسپری برگی به مدت پنج هفته تیمار شدند. سپس تغییرات مورفولوژیکی برگ اندازه گیری شد. همچنین نمونه برداری از برگ گیاه شاهد و تیمار نانوذرات جهت بررسی تغییرات ساختاری و فراساختاری انجام گردید. مراحل آماده سازی بافت انجام شد و نمونه ها با میکروسکوپ های نوری و الکترونی گذاره (TEM) بررسی شدند.
    نتایج
    تغییرات مورفولوژیکی شامل کاهش طول، عرض و سطح برگ همیشه بهار تحت تیمار نانوذرات CeO2 مشاهده شد. همچنین تغییرات فراساختاری سلول های مزوفیلی برگ گیاه همیشه بهار تحت تیمار نانوذرات CeO2 شامل کاهش تعداد کلروپلاست ها و متورم شدن آن ها، افزایش تعداد پراکسی زوم ها، از هم پاشیدگی غشای سلولی و تجمع و رسوب نانوذرات در فضاهای بین سلولی، دیواره و غشای سلولی، واکویل، پراکسی زوم و استرومای کلروپلاست مشاهده شد. علاوه بر این، نتایج سنجش عنصری سریوم به روش های اسپکترومتری نشری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) و طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDX)، هم راستا با نتایج TEM، نشان دهنده ی جذب و تجمع نانوذرات CeO2 در برگ گیاه همیشه بهار بود.
    نتیجه گیری
    آسیب های فراساختاری در نتایج TEM بیانگر سمیت غلظت بالای نانوذرات CeO2 در سطح سلولی بود. بنابراین اثرات خطرات احتمالی نانوذرات CeO2 بر روی گیاهان دارویی دیگر و محیط زیست باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: پراکسیزوم، سلول مزوفیل برگ، طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس(EDX)، میکروسکوپ الکترونی گذاره (TEM)، نانوذرات اکسید سریوم، همیشه بهار
  • فائزه متین، سیده معصومه میرنور اللهی*، رودابه بهزادی صفحات 23-33
    مقدمه
    با توجه به اهمیت ضدعفونی کردن و پیشگیری از بیماری های ناشی از اشرشیا کلی، گاهی شرکت های تولید کننده این ضدعفونی کننده ها در معرفی محصولات خود اغراق نموده و باعث می شود کارکنان مراکز بهداشتی و بیمارستان ها بدون انجام آزمایشات، این محصولات را به عنوان ضدعفونی کننده برای ضدعفونی کردن سطوح و اماکن به کار ببرند، اگر این محصولات کارایی و اثر بخشی توصیه شده که در دستورالعمل شرکت سازنده به آن اشاره کرده نداشته باشد ضرر های جبران ناپذیری خواهد داشت.
    هدف
    این مطالعه در سال 1400 با هدف ارزیابی تاثیر سه ماده ضدعفونی کننده میکروتن، بنزوالکونیوم کلراید، ساولن با رقت های توصیه شده بر روی جدایه های اشرشیاکلی از بخش های عمومی بیمارستان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از نوع پژوهشی، تعداد 50 نمونه از بخش های مختلف بیمارستان جمع آوری شده و باکتری اشرشیاکلی با استفاده از روش های بیوشیمیایی و روش مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. از باکتری E.coli(G4S45) به عنوان کنترل استفاده گردید. با استفاده از روش رقت سازی فارما مطابق با استاندارد واحد دارویی امریکا کشت باکتری ها به روش پورپلیت صورت گرفت و در آخر تاثیر مواد ضدعفونی کننده نام برده شده روی باکتری اشرشیاکلی بررسی شد.
    یافته ها
    از مجموع نمونه های بررسی شده 19 نمونهE.coli مثبت بوده و سه ماده ضدعفونی کننده در زمان های5،10،15 دقیقه پس از انکوباسیون و انجام روش پورپلیت باعث عدم رشد 100 درصد گردیدند.
    نتیجه گیری
    نتایج کار ما نشان دادندکه کارایی سه ماده ضدعفونی کننده مورد آزمایش طبق دستورالعمل شرکت سازنده 100 درصد موثر بودند.
    کلیدواژگان: ضد عفونی کننده، ساولن، میکروتن، بنزالکونیوم کلراید، اشرشیاکلی
  • حمید اشرفی، علی اصغر صادقی*، محمد چمنی صفحات 35-47
    هدف
    دمای محیطی بالا سبب ایجاد تنش اکسیداتیو در بدن حیوانات می شود. سلنیوم ماده معدنی است که در شرایط تنش بر سلامتی و عملکرد بدن اثر دارد. مطالعات محدودی در زمینه اثر سلنیوم در شرایط تنش گرمایی بر فراسنجه های فیزیولوژیکی و شاخص های سلامتی وجود دارد. پژوهش کنونی به منظور تعیین اثرات دوزهای مختلف سلنیوم از مکمل سلنیوم-متیونین بر وضعیت آنتی اکسیدانی)غلظت گلوتاتیون، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز)، شاخص سلامتی کبد و کلیه (فعالیت آنزیم های ترانسفرازی و غلظت کراتینین) و غلظت هورمون های موثر بر متابولیسم (انسولین، کورتیزول، تری یدوتیرونین و تترا-یدوتیرون) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در طرح کاملا تصادفی، 25 سر موش صحرایی ماده (سن 4 هفته، وزن بدن 56/1 ± 70 گرم) نژاد ویستار به پنج گروه و هر گروه پنج سر موش صحرایی تقسیم شدند. تعداد 5 سر موش صحرایی در کل دوره آزمایش در دمای استاندارد و بقیه موش های صحرایی در تنش گرمایی (دمای 2±38 درجه سلسیوس به مدت 6 ساعت در روز) قرار داده شدند. موش های صحرایی گروه کنترل منفی (بدون تنش گرمایی) و کنترل مثبت (تنش گرمایی) پلت استاندارد بدون افزودنی و سه گروه دیگر به ترتیب پلت استاندارد به اضافه 15/0، 30/0 و 45/0 میلی گرم بر کیلوگرم سلنیوم از مکمل سلنیوم-متیونین به مدت 30 روز دریافت کردند.
    نتایج
    موش های صحرایی تحت تنش گرمایی و دریافت کننده سلنیوم به طور معنی داری هموگلوبین و فعالیت آنزیم آلانین ترانس آمیناز بیشتری در مقایسه با گروه کنترل مثبت داشتند(001/0=P). غلظت کورتیزول در موش های گروه کنترل مثبت نسبت به کنترل منفی بیشتر بود (001/0=P). افزودن سلنیوم به جیره موش های تحت تنش گرمایی سبب کاهش غلظت کورتیزول، افزایش غلظت انسولین و تری یدو تیرونین در مقایسه با گروه کنترل مثبت شد(001/0=P). مالون دی آلدیید سرم موش های کنترل مثبت به طور معنی داری بیشتر از کنترل منفی و سایر گروه های آزمایشی بود (001/0=P). افزودن سلنیوم به جیره سبب کاهش معنی دار غلظت مالون دی آلدیید شد و موش های دریافت کننده سلنیوم در دوز 45/0 میلی گرم بر کیلوگرم کمترین غلظت مالون دی آلدیید داشتند. بیشترین غلظت گلوتاتیون و گلوتاتیون پراکسیداز به گروه دریافت کننده سلنیوم در دوز 45/0 میلی گرم تعلق داشت.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج این پژوهش تنش گرمایی سبب ایجاد تنش اکسیداتیو در بدن می شود و تغییراتی را در غلظت هورمون-ها و فعالیت آنزیم های بدن ایجاد می کند. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که مکمل سلنیوم با غلظت 45/0میلی bگرم بر کیلوگرم موجب بهبود شاخص های کبدی وکلیوی، غلظت هورمون ها و پاسخ آنتی اکسیدانی در موش های صحرایی تحت شرایط تنش گرمایی می شود.
    کلیدواژگان: انسولین، کراتینین، کورتیزول، گلوتاتیون پراکسیداز، مالون دی آلدئید، هموگلوبین
  • مژگان ویسی*، مسعود شیدائی، فهیمه کوهدار صفحات 49-60
    مقدمه
    سرده گز متعلق به تیره گزیان دارای 54 گونه می باشد. از نظر تاکسونومیکی به علت وجود برخی پیچیدگی های بین گونه ای ناشی از نفوذ و دورگه گیری، تعداد گونه های این سرده در دنیا و هم چنین در ایران مورد بحث است.
    هدف
    لذا هدف از این مطالعه، بررسی موقعیت تاکسونومیکی و تنوع صفات ریخت شناسی 51 نمونه از 10 گونه سرده گز متعلق به مناطق مختلف ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 9 صفت (4 کمی، 5 کیفی) از ساختار ریخت شناسی اندام های رویشی و زایشی گونه ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. هم چون صفات تعداد گلبرگ، تعداد کاسبرگ، محل اتصال پرچم به لوب، اندازه برگه نسبت به کاسه گل، شکل کاسبرگ خارجی، شکل کاسبرگ داخلی، شکل نوک کاسبرگ خارجی، تعداد ردیف های پرچم و تعداد پرچم از ویژگی های بارز ریخت شناسی در این سرده است.
    نتایج
    در نمودار PCA دو مولفه اصلی بیشترین واریانس را نشان دادند. نمودار PCA biplot برای نشان دادن متغیرترین صفات در مطالعات ریخت شناسی رسم شد و هم چنین نمودار خوشه ای حاصل از مطالعات ریخت شناسی برای نشان دادن جدایی مرز بین گونه ها رسم شد. مرز همه ی گونه ها با صفات ریخت شناسی مذکور از هم جداشدند و فقط مرز گونه های T. karakalensis، T. korolkowii، T. ramosissima به دلیل هم پوشانی در صفت اندازه برگه نسبت به کاسه گل از یکدیگر جدا نشدند. اطلاعات بدست آمده با نتایج حاصل از مطالعات مولکولی با مارکر  SCoT  که قبلا صورت گرفته هم خوانی دارد.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر بیانگر حضور تنوع ریخت شناسی در گونه ها و حتی بین افراد یک گونه از این سرده در ایران می باشد و هم چنین نشان می دهد صفات ریخت شناسی همراه با مطالعات مولکولی در تعیین مرز گونه ها موثر می باشد.
    کلیدواژگان: آنالیز خوشه ای، تنوع ریختی، تاکسونومیکی
  • سید رضا کریمی* صفحات 61-76
    مقدمه
    ذرات معلق حاوی فلزات سنگین آلاینده ای است که در مناطق صنعتی مجاور مناطق مسکونی حضور داشته و اثرات منفی روی سلامتی ساکنین دارد.
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش نمونه برداری و تعیین غلظت ذرات معلق و فلزات سنگین هوا در فصل پاییز سال 1400 در هوای منطقه 21 تهران است.
    مواد و روش ها
    روش نمونه برداری طبق استاندارد ASTM و EPA است که توسط پمپ حجم بالا 20 نمونه فعال از کاربری های مسکونی، نیمه مسکونی، صنعتی، نیمه صنعتی و پارک در فصل پاییز برداشت شده اند.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهند میانگین غلظت TSP در ایستگاه های منطقه 21 در فصل سرد به صورت روند افزایشی در 5S (71/99=)، 2S (124=)، 1S (21/144=)، 3S (10/173=) و 4S (37/220=) بوده است. میانگین غلظت HM10 در منطقه 21 به ترتیب روند افزایشی Al>Cr>Zn>Fe>Mg>Pb>Sr>W>Ti>Li است. یافته ها بیانگر آن است که در بین همه عناصر بیشترین غلظت را آلومینیوم با 65/89 µg/m3  در کاربری صنعتی، 72/78 µg/m3 در کاربری نیمه صنعتی، 98/68 µg/m3 در کاربری نیمه مسکونی، 76/55 µg/m3 در کاربری مسکونی، 65/41 µg/m3 در کاربری بوستان دارد. همچنین عنصر لیتیم کمترین غلظت را در همه ایستگاه ها دارد.
    نتیجه گیری
    تعیین غلظت ذرات معلق و فلزات سنگین به مسیولان برنامه ریزی شهری در اولویت بندی و کنترل آلاینده های شاخص هوا کمک شایانی می کند
    کلیدواژگان: ذرات معلق، فلزات سنگین، نمونه برداری، منطقه 21 تهران، فصل پاییز
  • زهرا خوشحال، آتوسا وزیری، راهله رهباریان صفحات 77-92
    زمینه

    گسترش فناوری نانو، در دهه اخیر، دریچه جدید و منحصربه فردی را به روی علم گشوده است؛ که در بین آن ها، نانو ذرات نقره با توجه به خاصیت آنتی میکروبی که دارا می باشند جزء مهم ترین انواع نانو ذرات محسوب می شوند. برای تولید نانو ذرات نقره به روش سنتز سبز، روش های متفاوتی وجود دارد. استفاده از عصاره گیاهان برای تولید نانو ذرات نقره، روشی ارزان و مقرون به صرفه می باشد که به محیط زیست آسیبی نمی رساند.

    هدف

    در این پژوهش به مطالعه بررسی فیتوشیمی گیاه و همچنین تولید نانو ذره نقره با استفاده از برگ گیاه چوچاق (Eryngium pulegium) پرداخته شد؛ همچنین اثر ضد باکتریایی نانو ذرات حاصل، بر روی دو باکتری اشرشیا اکلای و باکتری استافیلوکوکوس اوریوس بررسی شد.

    روش ها

    ابتدا متابولیت های ثانویه شامل فنول، فلاونوییدها، ترپنویید و آلکالوییدها مورد سنجش قرار گرفتند. سپس میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه چوچاق با روش DPPH اندازه گیری شد و پس از تایید وجود خاصیت آنتی اکسیدانی و مقدار بالای متابولیت های ثانویه در گیاه مورد بررسی، سنتز نانوذره نقره به وسیله عصاره آبی گیاه چوچاق انجام شد و با روش اسپکتروفوتومتری و SEMو TEMوجود نانوذره تایید و ابعاد و شکل نانوذره مشخص گردید. سپس خاصیت ضدباکتریایی عصاره همراه با نانوذره بر روی دو گونه باکتری اشرشیا کلای و استافیلوکوکوس اوریوس مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    آنالیز متابولیت های ثانویه در گیاه چوچاق نشان داد که ترکیبات اصلی ترپنوییدی در عصاره چوچاق، شامل کورکومین، گاما 3 کارن و... وترکیبات آلکالوییدی شامل بربامین، کوکسولین و...است. نتایج مربوط به DPPH در گیاه چوچاق نشان داد که افزایش غلظت عصاره چوچاق، درصد مهار کنندگی رادیکال های آزاد را افزایش می دهد. بیشترین میزان مهارکنندگی به غلظت 60میلی مولار اختصاص یافت. آنالیز طیف سنجی Vis-UV و وجود پیک در370نانومتر حاکی از سنتز زیستی این نانو ذرات در عصاره چوچاق بود. شکل نانو ذرات کروی و میانگین اندازه آنها را حدود 20 نانومتر تعیین گردید. در بررسی اثر ضد باکتری نانو ذرات بیوسنتز شده با عصاره چوچاق ،حداقل غلظت ممانعت کنندگی(MIC) ،مربوط به محلول چوچاق 60میلی مولار بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس برابر5 و حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC)، در محلول چوچاق 60 میلی مولار بر روی باکتری اشرشیا کلای برابر با 78/0 اندازه گیری شد.

    نتیجه گیری

    عصاره گیاه چوچاق به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی و متابولیت های ثانویه فراوان، نقش احیاکنندگی و پایدارسازی نانو ذرات را ایفا می کند.در این پژوهش، نانو ذرات نقره توسط عصاره آبی گیاه چوچاق (Eryngium pulegium) سنتز شدند.

    کلیدواژگان: نانوذره نقره، سنتز سبز، چوچاق، اثر ضد باکتریایی
|
  • Sedighe Jahani, Malihe Jahani *, Sara Saadatmand, Homa Mahmoodzadeh, Ramazan Ali Khavari-Nejad Pages 1-22
    Introduction
    Cerium oxide nanoparticles (CeO2 NPs) are one of the most widely used NPs in the world and their interaction with the ecosystem is unavoidable.
    Aim
    The aim of this study was to investigate structural and ultrastructural changes in marigold leaves under CeO2 NPs.
    Materials and methods
    Seeds were sown in pots under greenhouse conditions and after two weeks, seedlings were exposed to CeO2 NPs (0 and 3200 μg/mL) by leaf spray for five weeks. Then, leaf morphological changes were measured. Also, sampling from the control and NPs treatment leaf were performed to investigate structural and ultrastructural changes. Tissue preparation was performed and samples were examined by light and transmission electron microscopy (TEM).
    Results
    Morphological changes including diminish in the length, width and area of marigold leaf under CeO2 NPs were observed. Also, ultrastructural changes of mesophilic cells of marigold leaf under CeO2 NPs including diminish of chloroplasts number and their swelling, incement of peroxisomes number, disintegration of cell membrane, and accumulation and deposition of NPs in the intercellular spaces, cell wall and membrane, vacuole, peroxisome and chloroplast stroma were observed. In addition, the results of cerium elemental assessment by methods of inductive coupled plasma emission spectrometry (ICP-OES) and energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX), in line with TEM results, showed the uptake and accumulation of CeO2 NPs in marigold leaves.
    Conclusion
    Ultrastructural damage in TEM results indicated the toxicity of high dosage of CeO2 NPs at the cellular level. Therefore, potential of hazardous impacts of CeO2 NPs on other medicinal plants and environment should be considered.
    Keywords: Peroxisome, Leaf mesophyll cell, Energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX), Transmission Electron microscopy (TEM), Cerium oxide nanoparticles, Marigold
  • Faezeh Matin, Seyyedeh Masumeh Mirnurollahi *, Roudabeh Behzadi Andouhjerdi Pages 23-33
    Introduction
    Due to the importance of disinfection and prevention of diseases caused by Escherichia coli, sometimes the companies producing these disinfectants have exaggerated and it causes the employees of health centers and hospitals to use these products as sterilizers to sterilize surfaces and places without conducting tests. If these products do not have the recommended efficiency and effectiveness mentioned in the instructions of the manufacturer, it will cause irreparable losses.
    Aim
    This study was carried out in 1400 with the aim of evaluating the effect of three disinfectants Microten, Benzalkonium Chloride, and Savlon with recommended dilutions on Escherichia coli isolates from general hospital wards.
    Materials and methods
    In this study, 50 samples were collected from the general departments of the hospital, and E.coli were analyzed using biochemical and molecular methods. E.coli (G4S45) was used as a control. Bacteria were cultured using the pour plate method using the pharma dilution method according to the American USP standard. Finally, the effect of the mentioned disinfectants on E.coli was investigated.
    Results
    19 samples were positive for the presence of E.coli and three disinfectants were in 5, 10, and 15 minutes after incubation, and performing the pour plate method caused a 100% lack of growth.
    Discussion
      the efficiency of the three tested disinfectants was 100% effective according to the manufacturer's instructions.
    Keywords: Escherichia coli, Disinfectant, Savlon, Benzalkonium, Microten
  • Hamid Ashrafi, Ali Asghar Sadeghi *, Mohammad Chamani Pages 35-47
    Aim
    High temperature causes oxidative stress in the body of animals. Selenium is a trace mineral that affects the health and performance of the body in stressful conditions. There are limited studies on the effects of different doses of selenium in long-term heat stress conditions on physiological parameters and health indicators. This study was conducted to determine the effects of different doses of selenium from selenium-methionine supplement on the antioxidant status (glutathione concentration, activity of superoxide dismutase and glutathione peroxidase), liver and kidney health index (the activity of transferase enzymes and creatinine concentration) and concentration of metabolism-related hormones (insulin, cortisol, triiodothyronine and tetra-iodothyronine).
    Materials and methods
    In a completely randomized design, 25 female rats were randomly divided into five groups and five replicates. Five rats were placed at standard temperature during the experiment period and the rest of the rats were placed under heat stress (38 ± 2 °C for 6 hours/day). Rats in the negative control group (without heat stress) and positive control (heat stress) were fed with standard pellets without additive and the other three groups were fed with standard pellets plus 0.15, 0.30 and 0.45 mg selenium/kg as a selenium-methionine supplement for 30 days.
    Results
    Rats receiving selenium had more hemoglobin and alanine transaminase enzyme activity (P=0.001) compared to the positive control group. Cortisol concentration in the positive control group was higher than the negative control group (P=0.001). Adding selenium to the diet of rats under heat stress decreased (P=0.001) the concentration of cortisol, and increased the concentration of insulin and triiodothyronine compared to the positive control group. The serum malondialdehyde of the positive control was higher than the negative control and other experimental groups (P=0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, heat stress causes oxidative stress in the body and causes changes in the hormonal concentration and the activity of the body's enzymes. In overall, it can be concluded that higher selenium supplementation (0.45 mg/kg) is optimal for improving the liver and kidney indices, hormone concentration and antioxidant response in rats under heat stress conditions.
    Keywords: Creatinine, Cortisol, Glutathione peroxidase, Hemoglobin, insulin, Malondialdehyde
  • Mozhgan Veisi *, Masoud Sheidai, Fahimeh Koohdar Pages 49-60
    Introduction
    Tamarix is the largest genus in the family Tamaricaceae with about 54 species.Taxonomically due to interspecific hybridization the number of Tamarix species in the world and in Iran is discussed.
    Aim
    the purpose of this research study of Taxonomic and morphological diversity of 51 samples of 10  species are related to different regions of Iran.
    Materials and methods
    9 Characters (4 quantitative, 5 qualitative) of the morphological structure of vegetative and reproductive organs of the species were studied and statistical analysis was performed. Such as the characteristics of the number of petals, the number of sepals, number of stamen rows, outer sepal, inner sepal, external sepal tip shape, ttachment of stamen to lobe, bracte length relative to calyx length, number of stamen They are one of the prominent morphological features of this genus. PCA showed the most variance in two main components.
    Results
    PCA biplot was drawn to show the most variable traits in morphological studies. Also, clustering method were drawn in morphological studies to show the separation of boundary between species. The borders of all species were separated by the mentioned morphological traits and only boundary of T. karakalensis, T. korolkowii, T. ramosissima were not separated due to overlap in bracte length relative to calyx length character.The information obtained is consistent with the results of molecular studies with the SCoT marker previously performed.
    Conclusion
    The present study indicates the presence of morphological diversity in species and even between individuals of species in Iran. It also showed that morphological traits with molecular studies are effective in determining the boundary of species
    Keywords: Boundary separation, Cluster analysis, Hybrid, Morphological diversity, Taxonomic
  • Seyyed Reza Karimi * Pages 61-76
    Introduction
    Suspended particles contain polluting heavy metals present in industrial areas adjacent to residential areas and negatively affect residents' health.
    Aim
    The main goal of this research is to sample and determine the concentration of suspended particles and heavy metals in the autumn season of 2021 in the air of the 21st district of Tehran.
    Materials and methods
    The sampling method is according to ASTM and EPA standards, 20 active samples were taken from residential, semi-residential, industrial, semi-industrial and park uses by a high-volume pump in the autumn season.
    Results
    The findings show that the average concentration of TSP in the stations of region 21 in the cold season is an increasing trend in 5S (  = 99.71), 2S (  = 124), 1S ( = 144.21), 3S (  = 173.10) and 4S (  = 220/37). The average concentration of HM10 in the whole region 21 is in the order of increasing Al>Cr>Zn>Fe>Mg>Pb>Sr>W>Ti>Li. The findings show that among all the elements, aluminum has the highest concentration with 89.65 µg/m3 in industrial use, 78.72 µg/m3 in semi-industrial use, 68.98 µg/m3 in semi-residential use, 55.76 µg/m3 in residential use, 41.65 µg/m3 in garden use. Also, lithium element has the lowest concentration in all stations.
    Conclusion
    Determining the concentration of suspended particles and heavy metals helps urban planning officials in prioritizing and controlling air pollutants.
    Keywords: Suspended particles, Heavy metals, Sampling, 21st district of Tehran, autumn season
  • zahra khoshhal, Atoosa Vaziri, rahele rahbarian Pages 77-92
    Background

    The development of nanotechnology in the last decade has opened a new and unique window to science; Among them, silver nanoparticles are one of the most important types of nanoparticles due to their antimicrobial properties. There are different methods for producing silver nanoparticles by green synthesis. Using plant extracts to produce silver nanoparticles is a cheap and cost-effective method that does not harm the environment.

    Objective

    In this research, the phytochemistry of the plant and the production of silver nanoparticles using the leaves of )Eryngium pulegium( were studied. Also, the antibacterial effect of the resulting nanoparticles was investigated on Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria.

    Methods

    First, secondary metabolites including phenol, flavonoids, terpenoid and alkaloids were measured. Then, the amount of antioxidant activity of Chuchag) Eryngium pulegium) plant extract was measured by DPPH method and after confirming the presence of antioxidant property and high amount of secondary metabolites in the examined plant, the synthesis of silver nanoparticle was carried out by aqueous extract of Chuchag plant)Eryngium pulegium( and by spectrophotometry and SEM methods. TEM confirmed the presence of nanoparticles and determined the size and shape of nanoparticles. Then, the antibacterial property of the extract along with nanoparticles was evaluated on two species of bacteria, Escherichia coli and Staphylococcus aureus.

    Findings

    The analysis of secondary metabolites in (Eryngium pulegium) plant showed that the main and indicative compounds in (Eryngium pulegium) essential oil include terpenoids curcumin, gamma-3 carne, beta gorgonen, alpha guain, gamma cadinene, alpha terpinen, etc. The results of LC.MS of alkaloids showed that Eryngium pulegium has 4 alkaloid compounds in order of highest concentration, berbamine, coxoline, balochistin and fikamin. The results related to DPPH in (Eryngium pulegium) plant showed that as the concentration of ( Eryngium pulegium) extract increased, its free radical inhibition percentage also increased, so it can be proved that Eryngium pulegium has free radical inhibitory properties. It also has antioxidant properties. Vis-UV spectroscopic analysis and the presence of a peak at 370 nm indicated the biosynthesis of these nanoparticles in (Eryngium pulegium) extract, and the SEM image determined the shape of the nanoparticles to be spherical and their average size around 20 nm. In the investigation of the antibacterial effect of nanoparticles biosynthesized with (Eryngium pulegium) extract against microbial bacteria, the nanoparticles showed a good antibacterial effect against the studied bacteria. In the MIC test on Staphylococcus aureus bacteria, the minimum inhibitory concentration in(Eryngium

    Keywords: silver nanoparticle, green synthesis, (Eryngium pulegium), antibacterial effect